Over ons

Sense 4 Health gaat over ons, over mensen in hun leefomgeving. Zonder te beweren de wijsheid in pacht te hebben, willen we een ander perspectief belichten. We willen mensen laten nadenken over een schets van een nieuwe toekomst. Het is een initiatief van Richard Verheesen, reumatoloog. Vanuit de bezorgdheid van een burger die toevallig ook arts is.

Voor die toekomst staan de universele en fundamentele waarden en doelstellingen centraal. Iedereen kent de mooie en fraaie slogans die door politici, organisaties en vele anderen worden aangehaald. Het universele doel is een wereld te creƫren die vrij is oorlog, vrij is van discriminatie. Waarin mensen vrij, gelukkig en in harmonie met elkaar leven. Een wereld waarin onze leefomgeving een optimale gezondheid bevordert. Geen armoede heerst, geen honger is en waar kansen op ontwikkeling gelijk zijn. Waarin juist niet economische waarden ons belangrijkste goed zijn. En economie niet langer de inhoud bepaald, maar de inhoud volgt en ondersteund.

Bij een dergelijke schets past verwondering. Verwondering over de manier waarop onze maatschappij is ingericht. En die verwondering en inrichting te spiegelen aan die fundamentele waarden en doelen die iedereen predikt.

Daarnaast dient er uiteraard vanuit die verwondering ook een schets van de toekomst te ontstaan. Een toekomst die past bij die universele doelstellingen en waarden. Vanuit die schets en die visie op de toekomst vervolgens te veranderen, te verbeteren. Zonder visie en zonder schets van een toekomst zijn veranderingen zinloos omdat onduidelijk blijft waar zij toe moeten leiden. Dan zijn zij er vaak slechts om brandjes te blussen, om economische doelen te halen etc, maar niet om ondersteunend te zijn aan een opbouw van die toekomst.

Door het te laten nadenken over een dergelijke schets wordt een bijdrage geleverd aan het maken van de juiste beslissingen vanuit de juiste argumenten. Wij hopen vooral een discussie op gang brengen die gaat over burgers, die politici laat nadenken over hun acties en vooral gevolgen. Hun dwingt om besluiten te wegen tegen de achtergrond van die schets, onze universele doelstellingen, eens een ander gezichtspunt in te nemen. Die burgers mondiger maakt, uiteindelijk bepalen zij de schets van de toekom