Nederlander beweegt meer dan gemiddeld

De Nederlander beweegt internationaal gezien best veel. En dat lieten eerdere onderzoeken ook al zien. Maar gezond verstand is genoeg om dat ook te herkennen. Vergeleken met vroeger, toen het leven goed was, bewegen we echt niet minder. In die tijd, het midden van de vorige eeuw, werkte echt niet elke burger op het land en was boer. Grote groepen burgers werkten gewoon op kantoor en gingen met de tram, bus of trein naar het werk. Misschien werd er iets meer gefietst, maar of dat nu echt een groot verschil is?

En wat te denken van alle sportverenigingen tegenwoordig. U dacht toch niet dat onze opa’s vroeger op squash zaten, gingen tennissen. Of dat ze als kind 2 keer per week trainden en in het weekend een wedstrijdje speelden? Er was niet eens genoeg geld om al die sportactiviteiten te kunnen die iedereen tegenwoordig doet. Ooit gehoord van hele volksstammen die hardlopen in het weekend in grootvaders tijd?

Het is een vaak gehoord excuus voor het overgewicht van vandaag maar volstrekt niet onderbouwd en gezond verstand voelt dat er iets niet klopt. En dat laat dit bericht ook maar weer eens zien.

De Nederlanders bewegen meer dan gemiddeld, bevinden zich wereldwijd in de subtop als het om bewegen gaat. Zelfs 4 van de 5 Nederlanders voldoet aan bewegingseisen. En tegelijkertijd worden we dikker en dikker, ongezonder en ongezonder. Er zijn kennelijk andere factoren die veel belangrijker zijn. Dus concentreer je op die zaken, vooral als overheid. En zorg voor een optimaal gezonde leefomgeving. Zet daar op in en laat dat zien in de partijprogramma’s. Niet met een paar leuke maatregelen, maar met een heldere visie waar de partijen op kunnen worden afgerekend.

http://www.nu.nl/gezondheid/2878616/nederlanders-bewegen-relatief-veel.html

http://emilkirkegaard.dk/da/wp-content/uploads/Global-physical-activity-levels-surveillance-progress-pitfalls-and-prospects.pdf