IJs Noordpool smelt weer sneller dan gedacht

En ja hoor de wetenschap heeft wederom vastgesteld dat eerdere voorspellingen over het smelten van de ijsmassa op de Noordpool wederom naar de prullenbak kunnen. Want wat blijkt? Het ijs van Groenland smelt veel sneller dan gedacht. En dan blijven we volhouden dat dit beeld klopt met eerdere voorspellingen, alleen het gaat allemaal wat sneller.

Maar de boodschap is duidelijk. Het smelten van de Noordpool gaat veel sneller dan verwacht en lijkt zich in een soort versnelling te bevinden. Kennelijk zorgt het smelten van ijs voor allerlei neveneffecten die ervoor zorgen dat het proces verder wordt aangejaagd. Dat kennen we van veel processen. Het op gang brengen van een proces vergt vaak tijd en energie, maar eenmaal op gang is het moeilijk meer te stoppen en treedt er een soort vliegwiel fenomeen op. Ooit was er berekend dat de Noordpool in 2040 volledig ijsvrij zou zijn, dat is inmiddels volledig achterhaald. Maar als Groenland ook ijsvrij raakt dan zal dat zeker gevolgen hebben voor de waterstand. Men spreekt vaak over vele tientallen tot honderden jaren, maar wees niet verbaasd als het over 15 jaar al zover is.

Het is aan ons om in ieder geval te zorgen dat wij als mens geen bijdrage leveren aan het smelten van de polen. Mogelijkerwijs gebeurt het dan alsnog, omdat dit nu eenmaal samenhangt met de kringloop van de aarde, ander factoren belangrijker zijn etc. Maar dan kunnen we in iedere geval onze nageslachten recht in de ogen kijken. Hebben wij ons uiterste best gedaan een gezonde aarde achter te laten. En dat is nu geenszins het geval.

http://www.scientias.nl/groenland-sneller-groen-dan-gedacht/57978