Witte nachten in Petersburg duurzaam en democratisch?

In Sint Petersburg worden jaarlijks de Witte Nachten gehouden. Het is de periode dat de zon bijna niet ondergaat, rond 21 juni. De meesten zullen er nooit van hebben gehoord, maar vandaag was het voorpagina nieuws in de Telegraaf van 25-6-2012.

Het zijn de dagen dat de crème de la crème van de internationale zakenwereld bij elkaar komt, samen met de Russische elite. Dus ook Henry Kissinger, Nelie Smit Kroes, zakenvrouw Sylvia Toth en vele anderen. Niet gezien op de top in Rio de Janeiro over duurzaamheid en het veiligstellen van onze toekomst, maar wel allemaal in Petersburg.

En dat is ook logisch. In Rio de Janeiro moet worden gesproken over duurzaamheid, milieu etc. In Petersburg kunnen we gewoon ouderwets zaken doen. In de wandelgangen, niet lastig gevallen door de gewone burgers of nog erger, journalisten. Geen vragen over duurzaamheid maar gewoon praten over winst en kapitaal. Achterkamertjes politiek was een kreet van de afgelopen jaren, o.a van Pim Fortuijn. Het zijn vooral luxe achterkamertjes zoals openlijke feesten en partijen waar, in de wandelgangen en zonder enige transparantie, afspraken kunnen worden gemaakt en kan worden afgestemd. De creme de la creme, een bijzonder klein percentage van de totale bevolking, regeert een groot deel van de wereld. Zij bezitten immers het grootste deel van het geld en de macht op de wereld. En hebben regelmatig hun feesten en partijen in mooie plaatsen op deze aarde om zaken te doen. Zonder pottenkijkers.

Het is aan de politiek om hier weerstand aan te bieden in het belang van burgers en democratie.  Vergaande transparantie te eisen en duurzaamheid af te dwingen. Daarvoor heeft de politiek meer dan voldoende middelen in handen, nu alleen nog het lef om daar gebruik van te maken.