Weer fraude in wetenschap

En weer is er een geval van fraude in de wetenschap. En zoals al eerder hier is aangegeven dat geneeskunde echt niet de enige wetenschap zal zijn waarin fraude aanwezig is, ging het deze keer inderdaad eens niet over geneeskunde. Nee nu gaat het om fraude door hoogleraar consumentengedrag Dick Smeesters. Hij had de data voor zijn publicatie zo geselecteerd dat er toch een positief resultaat was te melden.

Het geeft zo langzamerhand ernstig te denken over de manier waarop onze wetenschap is georganiseerd. We hebben daar eerderal een aantal opmerkinge over gemaakt (zie hier). Sinds er wat meer aandacht is voor fraude in de wetenschap komen er mondjesmaat wat berichten naar buiten zoals nu dit bericht.

Het is natuurlijk niet zo dat alleen bij de Erasmus universiteit of alleen in Nederland met resultaten wordt gegoocheld. De hele wetenschappelijke wereld kent een hoge prestatiedruk en ego’s, geld en macht zijn direct gekoppeld aan publicaties. Dus laten we vooral niet denken dat de gevallen op deze website genoemd de enige zullen zijn in de wereld. Of dat alleen geneeskunde daar last van heeft. Dat zou wel erg naïef zijn.

http://www.eur.nl/nieuws/detail/article/38616-universiteit-trekt-artikelen-terug/