Ook kanker onderzoek deugt niet

In maart van dit jaar werd door een voormalig hoofd onderzoek van Amgen een artikel gepubliceerd in Nature waaruit bleek dat veel basis onderzoeken naar kanker en medicatie niet klopten. Hij selceteerde 53 belangrijke en “landmark” onderzoeken voor zijn team om te kijken of de beschreven resultaten ook in zijn laboratorium konden worden aangetoond. Bij maar liefst 47 van de 53 publicaties lukte dit niet!. Terwijl  verder onderzoek naar kanker en ontwikkeling naar medicatie wel degelijk op deze onderzoeken worden gebaseerd.

In de wetenschap heet dit de reproduceerbaarheid van een onderzoek. Als een resultaat echt waar is moet dat ook in andere onderzoekscentra kunnen worden herhaald. En dat lukt dus in bijna 90% van de gevallen niet. Geen wonder dat de ontwikkeling van medicatie zo langzaam verloopt en kostbaar is. Immers veel onderzoek blijkt gebaseerd te zijn op resultaten die gewoon niet kloppen en komen uit academische centra.

Het is het zoveelste voorbeeld van het inferieure systeem van de wetenschap en het grote gebrek aan openheid. Zoals eerder aangegeven moet dit systeem op de schop. Zodat niet de publicatiedrift, het ego of het financiele motief leidend is maar de waarheidsvinding.

Zodat wetenschap weer wordt zoals het was bedoeld. Voortkomend uit verbazing, waarbij er geen beperking wordt opgelegd vooraf en alles kan worden onderzocht. Maar juist niet de economische waarde van onderzoek voorop staat. Zodat veel geld wat wordt opgehaald door vrijwilligers ook 100% zinvol wordt gebruikt en niet in slechts 10% van de gevallen.

http://www.reuters.com/article/2012/03/28/us-science-cancer-idUSBRE82R12P20120328

Leave a Reply