Helft Nederland te dik

In de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat Nederlanders steeds dikker en vaker dik worden. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat inmiddels de helft van de Nederlanders te dik is. Dat is een forse toename in de afgelopen jaren. Ondanks de enorme hoeveelheid geld die is uitgegeven aan campagnes. De voorstanders van de campagnes, zoals het voedingscentrum, verwijzen naar de anti rook campagnes. Die duurden ook 40 jaar stellen zij. Er is echter wel een behoorlijk verschil. In de eerste plaats zijn er niet alleen campagnes gevoerd maar is vooral ook de accijns en daarmee de prijs fors opgevoerd. Uit onderzoeken blijkt overigens dat de laatste jaren er weer een lichte stijging was geweest. Verder bleek tevens dat veel rokers stopten vanwege de hoge prijs. Dat wordt ook wel gezien als een daling in economisch financieel moeilijke tijden. Overigens rookt nog steeds 27% van de Nederlanders.

Logisch dat het voedingscentrum hamert op voorlichting, zij verdienen er hun brood mee en het is hun bestaansrecht. Maar dat het echt werkt, blijkt uit geen enkel onderzoek.

De ontwikkeling in Nederland past volledig bij de ontwikkeling aan de andere kant van de oceaan, Amerika. Daar is inmiddels 65% van de bevolking te dik. Meer dan 33% is heeft zelfs obesitas. (BMI 25-30 is overgewicht, BMI hoger dan 30 is obesitas). De stijging is te zien in alle landen met een Westers dieet.

Iedereen is het erover eens, er moeten heel harde stappen worden genomen om de epidemie te stoppen. En voorlichting is daarin niet het middel. 40 jaar wachten net als bij roken is veel te lang. Terwijl er betere opties zijn. Niet door straf maar door beloning. Maak gezond eten financieel heel aantrekkelijk en voor iedereen financieel goed bereikbaar (zie hier). Financiering kan door ongezond eten veel hoger te belasten, net als sigaretten. Als roken financieel kan worden bestraft dan is er geen enkel argument om gezond eten niet te stimuleren middels subsidie. Verwijzen naar vrijheid van keuze zoals minister Schippers dat doet is dan meten met twee maten. Maar laat vooral zien dat er politieke onwil is.

http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2012/Nederlandse_buik_steeds_dikker

http://www.cdc.gov/obesity/data/facts.html

Leave a Reply