Duurzaamheid top in Rio de Janeiro wordt flop

In Rio de Janeiro is deze week de Aardetop. Deze top is bedoeld om wereldwijde afspraken te maken om de duurzaamheid, milieu en armoedebestrijding. Er ligt een concepttekst klaar waarvan vrijwel iedereen vindt dat deze veel te vaag en slap is, gezien de problemen die er zijn op te lossen(1).

Een van die problemen is het in stand houden van de biodiversiteit, de verscheidenheid aan soorten. Die is van groot belang en bepalen uiteindelijk onze kansen op een gezond leven. Alle soorten op aarde zijn nodig om te zorgen voor gezonde kraamkamers van het leven, waarvan wij als hoogste in de voedselketen sterk afhankelijk zijn. Vandaag werd de nieuwe stand gepresenteerd is die is weer somberder geworden(2). De biodiversiteit neemt nog steeds in een rap tempo af. Slecht nieuws voor het leven op aarde.

In de concepttekst die nu voor ligt wordt feitelijk niet ingegaan op deze problemen. Er is een doelstelling geformuleerd dat iedereen op aarde toegang moet hebben tot voedsel. Voedsel niet nader omschreven, dus de McDonalds is ook goed. Nergens wordt gesproken over de betaalbaarheid van gezond voedsel, sanitair en schoon drinkwater worden vaag omschreven. En over de ontbossing, illegale visserij en vervuiling wordt niet gerept.

Kortom deze top levert weer niets op. Deze top bestaat nu 20 jaar en het zou goed zijn als de dames en heren eens terugkeken wat al deze kostbare overleggen hebben opgeleverd in termen van duurzaamheid, armoede bestrijding en milieu. In feite helemaal niets, elk jaar gaat het weer slechter op deze gebieden. Dus wie houdt hier wie voor de gek? We vliegen er in dure vliegtuigen naar teo, verblijven in kostbare hotels en de koers wordt steeds meer bepaald door multinationals(3). Met als argument een groene economie, maar dan wel de nadruk op economie en winst. En niet op groen. Gezien het rapport van de WHO, dat een onderdeel is van de VN, over diesel zou dat hoog op de agenda moeten staan (lees hier). Immers het is net zo gevaarlijk als asbest. Maar niemand zal het bespreken met multinationals als Shell en anderen in de nek.

Burgers zijn nauwelijks op de hoogte wat daar gebeurd en merken er nog veel minder van. Behalve dat al die zaken die daar moeten worden verbeterd jaarlijks verslechteren. En dus geloven de burgers het ook wel. Want welke politieke partij kan nog serieus worden genomen. Ze zijn er in de afgelopen 20 jaar allemaal geweest en hebben niets bereikt. Wel mooie rapporten en einddocumenten, maar er is niets tastbaars. Meer vervuiling, geen afname van armoede, gezond eten onbetaalbaar, minder biodiversiteit, meer ontbossing en de zeeen worden leeggevist. Niets tastbaars dus.

Het wachten is op een beweging die wel bereid is het verschil te maken en de heilige huisjes wil aanpakken. De politieke macht krijgt die partij vanzelf als de burger voelt en ziet dat het echt gemeend is.

  1. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3273740/2012/06/19/Aardetop-Rio-Europa-met-tegenzin-akkoord-met-slappe-afspraken.dhtml
  2. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3273722/2012/06/19/Lijst-bedreigde-dieren-en-planten-groeit.dhtml
  3. http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3273006/2012/06/18/Duurzaamheidstop-Rio-gekaapt-door-bedrijfsleven.dhtml

 

Leave a Reply