China gaat vliegtuigcapaciteit enorm uitbreiden

China heeft aangegeven dat het de capaciteit van het vliegverkeer enorm wil gaan uitbreiden in de komende jaren. In de komende drie jaar komen er 70 nieuwe vliegvelden bij en worden 100 bestaande vliegvelden fors uitgebreid. Daarnaast worden er in de periode 2011-2015 jaarlijks 300 nieuwe vliegtuigen aangeschaft. En dat is niet omdat er jaarlijks ook 300 verdwijnen.

Het betekent een zeer forse aanslag op de CO2 uitstoot en de vervuiling. Het plaats de CO2 beperkingen die we in Nederland nastreven ook in een volledig ander daglicht. Tegen een degelijke uitbreiding valt nauwelijks op te werken in Europa. Dat wat we hier kunnen winnen wordt aan de andere kant van de planeet net zo hard teniet gedaan. Nergens wordt gesproken over milieuneutrale uitbreiding door China. Gezien haar huidige milieu beleid is dat ook niet te verwachten.

Opmerkelijk is dat er nergens in de wereld een tegengeluid klinkt. De milieudeskundigen uit de Europese Unie zijn stil, Greenpeace is in geen velden of wegen te zien en vele andere milieu- en gezondheidsorganisaties evenmin. Nee we laten ons vooral horen om te bekijken of Europese bedrijven een financieel graantje mee kunnen pikken bij deze aankopen. Stel je voor dat we die euro’s mislopen.

Kind van de rekening: de burger en vooral hun kinderen. Hun gezondheid zal verder onder druk komen te staan met dit soort economisch gedreven ontwikkelingen. Leefomgeving voorop en boven economisch gewin zou het moeten zijn, het omgekeerde is echter keer op keer het geval.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2012/06/china-stampt-70-vliegvelden-uit-de-grond

 

Leave a Reply