Chemicaliën tasten drie generaties aan

Chemicaliën werken generaties lang door

Recent is een artikel gepubliceerd waarin is aangetoond dat chemicalien niet alleen bij de betreffende generatie schade veroorzaken, maar ook in de generaties daarna. De blootstelling van slechts een enkele dosis van het anti schimmel middel vinclozolin (o.a. gebruikt in de wijnbouw, maar ook de fruitteelt) tastte ook de volgende drie generaties aan. Het betekent dat problemen met gezondheid die vandaag de dag kunnen ontstaan hun oorzaak kunnen hebben in blootstelling aan giftige onnatuurlijke chemische stoffen bij overgrootmoeder.

Maar het betekent ook dat de blootstelling aan chemische stoffen vandaag grote gevolgen hebben voor de komende generaties. Zeker omdat de blootstelling aan chemische onnatuurlijke stoffen vandaag veel groter is dan 100 jaar geleden. Daarnaast dienen we ons te realiseren dat het daarmee niet alleen gaat om directe blootstelling aan chemicaliën, maar ook de indirecte blootstelling via met chemicaliën verontreinigde voeding. Natuurlijk zal worden gesteld dat daar veilige grenzen voor zijn opgesteld. Echter veel chemicaliën werken stapelend en daarnaast is met een dergelijke doorwerking op de volgende generaties nooit rekening gehouden en al helemaal niet gekeken op cel- en genetisch niveau wat de doorwerking is. Laat staan dat beoordeeld is of de minimaal veilige grens voor stof A ook nog wel zo veilig is als er tegelijkertijd ook nog een stof B aanwezig is. Het effect van chemicaliën op celprocessen neemt toe naarmate er meer verschillende chemicaliën aanwezig zijn. Daar houden dergelijke grenzen absoluut geen rekening mee, die kijken alleen maar naar dat ene stofje. Helaas worden we tegenwoordig blootgesteld aan heel veel verschillende chemicaliën opeenvolgend of tegelijkertijd.

Het is het zoveelste bewijs dat onze leefomgeving alle bepalend is voor onze gezondheid. Het verbannen van chemicaliën is de enige oplossing. En terug te gaan naar natuurlijke en biologisch eenvoudig afbreekbare chemische structuren. Als we tenminste niet alleen zelf een gezond leven willen hebben, maar ook onze kinderen en hun kinderen een goede en gezonde toekomst gunnen.

http://www.pnas.org/content/early/2012/05/15/1118514109

Leave a Reply