Ozonsparend gas ook slecht

Ozonsparend gas ook slecht

Het was zo mooi bedacht. Door het verbieden van de oude CFK’s in o.a. spuitbussen zou de ozonlaag herstellen en het broeikaseffect verminderen. En dat is ook wat er is gebeurd. De ozonlaag lijkt te herstellen sinds het verbod op CFK’s. Een recent onderzoek vanuit het RIVM ziet echter een opkomst van nieuwe generaties fluorgassen als vervanger van de oude CFK’s.
En die fluorgassen zijn weer schadelijk voor het milieu. Zij zorgen voor een sterk broeikaseffect, ook al breken zij de ozonlaag niet af.
Daarnaast is niet meegenomen wat het effect van deze gassen is op onze fysiologie en stofwisseling. Fluor is niet het meest ideale halogeen voor onze stofwisseling. We hebben er weliswaar kleine hoeveelheden van nodig, maar slechts weinig. Verder is bekend dat juist de organische fluorverbindingen negatieve effecten kennen.
Het is een zoveelste voorbeeld van de introductie van chemische verbindingen zonder dat de lange termijn effecten bekend zijn. Pas vele jaren later spannen we het paard achter de wagen.
In de geneeskunde is het heel gebruikelijk dat nieuwe medicijnen langdurig moeten worden getest alvorens op de markt te worden gebracht. Voor de chemische industrie gelden heel andere eisen die veel minder zwaar zijn. En waar makkelijker een nieuw chemisch product kan worden ingevoerd, zelfs wereldwijd.
En in tegenstelling tot medicamenten waar vaak een zeer duidelijke noodzaak aanwezig is, is die noodzaak voor chemicaliƫn veel minder duidelijk. En dus zouden de eisen veel zwaarder moeten zijn dan voor medicamenten. Daarnaast hebben burgers geen keuze om wel of niet een chemisch product te kopen of in te ademen. Dit in tegenstelling tot medicamenten.
Kortom alle reden om aan de introductie van chemicaliƫn veel hogere en zwaardere eisen te stellen dan aan bijvoorbeeld medicijnen.
Ook hier geldt weer de recht van de sterkste economische macht. Niet het milieu, gezondheidsbelang maar het economische belang stuurt deze manier van toetsen en mogelijkheden van in productie nemen van dergelijke (onnatuurlijke) stoffen.

Leave a Reply