Nanodeeltjes ook al in sportkleding

Nanodeeltjes ook al in sportkleding

Een onderzoek in opdracht van Natuur en Milieu is gepubliceerd over de aanwezigheid van nanodeeltjes in sportkleding. Daarbij gaat het over zilverdeeltjes. Zilver heeft anti bacteriele eigenschappen. Deze worden nog eens versterkt door de zilverdeeltjes zeer klein te maken. Daarbij is het van belang dat deze zilverdeeltjes in de kleding blijven zitten en niet in het milieu terecht komen. Dat blijkt niet te lukken. De nanodeeltjes spoelen bij het wassen uit de kleding en komen toch in het milieu terecht. En de producten verliezen uiteindelijk na een paar keer wassen hun werking, een misleiding van consumenten.
Tot op heden zijn nanodeeltjes niet uitgebreid onderzocht. Over het algemeen is het gebruikelijk dat over nieuwe medicijnen onderzoek moeten kunnen worden overlegd die hun meerwaarde aantonen. Het is dan ook zeer bijzonder dat nanodeeltjes die een gezondheidsbevorderende werking wordt toegedicht dat niet hoeven te doen. Daarnaast moeten medicijnen laten zien weinig risico mee te brengen voor de gezondheid. Zowel op korte als lange termijn. Daarbij gaat het bij medicijnen om wezenlijke aandoening met een fors verlies van gezondheid als er geen behandeling is. Bij nanodeeltjes gaat het om heel banale zaken, zoals zweetlucht of een soepele huid. Het is dus zeer de vraag of we om dergelijke zaken negatieve effecten op het milieu willen en moeten accepteren.
Geen van de geteste fabrikanten kon veiligheidsrapporten overhandigen naar aanleiding van het onderzoek. Bijzonder is dat er geen lange termijn onderzoeken zijn naar de effecten van nanodeeltjes op het milieu. Daarbij gaat het niet om een onderzoek van 2 jaar maar eerder 20 jaar. Die tijd is er ook omdat er geen gezondheidsgevaar ontstaat bij het niet gebruiken van nanodeeltjes.
Maar wat veel kwalijker is dan de misleiding van de koper is het feit dat op de geteste kleding geen melding werd gemaakt van het gebruik van nanodeeltjes. In dat geval heeft de burger namelijk een keus en kan zelf besluiten dergelijke producten wel of niet te gebruiken. Ook hier gaan de economische belangen kennelijk verder dan onze democratische rechten of de belangen van onze leefomgeving.

http://www2.natuurenmilieu.nl/nieuws/perscentrum/20120204-nanozilver/

Leave a Reply