Luchtvervuiling Amerika raakt ook Europa

Luchtvervuiling Amerika raakt ook Europa

Ozonvervuiling ontstaat op het moment dat vervuiling dicht aan het aardoppervlak reageert met zonlicht. Het is schadelijk voor de gezondheid van mens, dier en plant en remt de groei en beschadigt cellen. Iets wat al langer bekend is.
Tot op heden werd gedacht dat vooral in het betreffende gebied de schade wordt veroorzaakt. Uit recent onderzoek blijkt echter dat die ozonvervuiling over de wereld rondtrekt. De vervuiling wordt vaak duizenden kilometers door de winden meegevoerd. Daardoor kunnen landen die actief de ozonvervuiling bestrijden last hebben van landen die dat niet doen. Zo is nu berekend dat de ozonvervuiling in Amerika de Europese boeren jaarlijks 1,2 miljoen ton tarwe kost door de verminderde groei en celschade.
Rijst heeft de meeste last van de vervuiling vanuit de Aziatische landen. Vanwege de klimatologische omstandigheden draagt de Europese vervuiling minder bij aan het wereldwijde effect, maar uiteraard telt die wel op bij het effect in Europa zelf.
Alleen al door deze Amerikaanse vervuiling te verminderen en stop te zetten komt er zomaar 1,2 miljoen ton tarwe bij in Europa, als Europa dat dan zelf ook nog doet komt er nog een forse hoeveelheid tarwe bij. In een tijd waarin iedereen roept dat voedsel schaars wordt liggen de oplossingen voor het oprapen.
De vraag is echter wat weegt zwaarder voor de politiek, het verbeteren van de leefomstandigheden voor mens, dier en plant of de economisch belangen van bedrijven die de veroorzaker zijn van de ozonvervuiling? Gezien de keuzes in het verleden waarschijnlijk weer de economische belangen.

http://www.biogeosciences.net/9/271/2012/bg-9-271-2012.pdf

Leave a Reply