Alzheimer wordt epidemie

Alzheimer wordt epidemie

Recent heeft de WHO bekend gemaakt dat iedere 4 seconde een persoon op aarde dementie krijgt. Op dit moment is dementie al doodsoorzaak nummer 4 in Nederland. De prognose is dat het aantal mensen binnen 30 jaar verdubbelt naar meer dan 500.000 burgers. Daarnaast wordt verwacht dat de ziekte zich ook vroeger zal openbaren.
De hoogleraren, waaronder prof. Seidell, leggen een duidelijke relatie tussen dementie en een ongezonde leefstijl, mn ongezonde voeding. Slechts 1 % van de toename kan worden verklaard door genetische factoren, de rest zijn vooral omgevingsfactoren.
Het is het zoveelste voorbeeld van een toename van ziekte veroorzaakt door een verslechterende leefomgeving. In dit geval wordt de nadruk gelegd op voeding, waarbij we de invloeden van andere verslechterende leefomgevingsfactoren nog niet hebben onderzocht.
Maar het is tevens het zoveelste voorbeeld dat laat zien waar de kansen liggen. Die liggen in het verbeteren van diezelfde leefomgeving. Voeding dient voor iedereen niet alleen beschikbaar te zijn, maar vooral ook betaalbaar. Dus subsidieer gezond eten en belast ongezond eten zwaarder om de subsidie te bekostigen. Daarmee wordt gezond gedrag beloond en is gezond eten voor iedereen bereikbaar. 200 gram groente, 200 gram fruit en 2 keer per week vis vergt behoorlijk wat van de financiƫle mogelijkheden van gezinnen.
Voor het borgen van onze basisbehoeften zal de overheid moeten zorgen. Alleen een advies over gezond eten is onvoldoende, het advies moet ook financieel kunnen worden gedragen. Het is onzin om te denken dat mensen hun auto laten staan, hun mobiel afschaffen of hun kinderen in alleen maar goedkope kleding hijsen. Wil je mee kunnen met de huidige maatschappij dan kan je niet op al dat soort zaken bezuinigen. Verder staat een degelijke verplichting haaks op de keuzevrijheid. Door een gericht en intelligent systeem van belasting en subsidie op producten die al dan niet bijdrage aan onze gezondheid kunnen burgers nog steeds kiezen, maar is de keus voor een gezonde leefstijl wel veel aantrekkelijker.
En dat het kan werken bewijst de bpm-vrije milieuvriendelijke auto wel, dat werd zelfs een te groot succes voor de politiek. Het verbeteren van onze gezondheid is nu eenmaal het beste te bereiken door onze leefomgeving te verbeteren en daar vol op in te zetten. Laat dan ook die leefomgeving de doorslag geven bij keuzes en niet altijd maar weer de economische winsten. Dat levert veel te veel verlies aan gezondheid op.

Leave a Reply