2 miljard mensen hebben hoge bloeddruk

2 miljard mensen hebben hoge bloeddruk

Een op de drie wereldburgers heeft een te hoge bloeddruk. Een onwaarschijnlijk aantal personen, ongeveer 2 miljard mensen. Verder heeft een op de tien wereldburgers diabetes. Het percentage overgewicht is eveneens stijgende.

Het rapport loop twat dat betreft al weer achter op de nieuwste Amerikaanse cijfers. Recent werd bekend dat 2/3 van de Amerikaanse volwassenen overgewicht heeft en al 1/3 van de kinderen (http://www.iom.edu/Reports/2012/Accelerating-Progress-in-Obesity-Prevention.aspx). Europa trekt inmiddels aardig bij en volgt Amerika.

Deze cijfers publiceerde de Wereld Gezondheids Organsiatie vandaag. Een werkelijk onrustbarend rapport. Zoals al vaker op deze website aangegeven is het de hoogste tijd voor actie. Helaas blijft de politiek stilstaan, verstrikt geraakt in politieke en economische belangen.

Een ding is heel zeker. Tegen dergelijke getallen en toenames van aandoeningen valt niet op te bezuinigen. Het vraagt om een heldere visie en actie om het probleem aan de voorkant op te lossen. Met preventie dus. Dat vraagt om sturing op de lange termijn. Het zittende kabinet gaat de winst immers nooit binnenhalen, die komt pas jaren later. En daar wringt de schoen. Teveel gericht op resultaat van morgen dat stelde de Club van Rome ook al.

Een ding hebben al deze rapporten gemeen. Zij schreeuwen om zeer snel, actief ingrijpen van de politiek met een heldere visie naar de toekomst. De politiek luistert daar nauwelijks naar. Ook in de bezuinigingen is niets terug te zien van een dergelijke actieve houding, bij geen van de partijen. Het blijft kabbelend gerommel in de marge. En daarvoor is het te laat.

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2012/world_health_statistics_20120516/en/index.html

Leave a Reply